Mit is nevezek tündérkeksznek? Minden olyan kekszet, amiben ehető virágok vannak :) Igazából az alap kekszreceptbe bármilyen fincsi virágot/virágszirmot bele tehettek, a varázslat nem marad el! Készült már bodzás és levendulás változatban is, én mindet imádom! Látványra talán ez a körömvirágos verzió a "legtündéresebb", a körömvirág szirmok nagyon látványosak, így a bodzás verzióhoz is szoktam tenni. Na de jöjjön a recept!
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 cs sütőpor
- csipet só
- 10 ek körömvirág szirom
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás
- fél citrom leve, reszelt héja
Én úgy szoktam készíteni, hogy először összekeverem a száraz összetevőket (liszt, cukor, sütőpor, só, virág), aztán összegyúrom a nedves hozzávalókkal (vaj, tojás, citromlé).
Ha ezzel megvagyunk, sodorjunk belőle nagyjából olyan vastag hengert, mint amekkora átmérőjű kekszeket szeretnénk majd. Ezt csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe 2 órára.
Mikor letelt az idő, előmelegítjük a sütőt 180°-ra, a tésztát karikákra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben nagyjából 20 percig sütjük. A kekszeknek nem kell megbarnulnia, ha kivettük hagyjuk kihűlni, hogy megkeményedjenek kicsit. A képen lévőket én véletlenül túlsütöttem... :)
Én frissen szedett virágból szoktam készíteni, ha szárítottat használtok akkor aprítsátok fel a virágokat. A szép narancssárga színe szerintem remekül feldobja a szürkébb őszi napokat is, remek bekuckózni vele egy nagy bögre teával. Dobozban elég soká eláll(na), ha nem falnák fel 2 nap alatt a gyerekek! :)