Egyszerű élet egy bonyolult világban

Napfonat blog

Napfonat blog

Samponmentes hajmosási kisokos

2021. november 07. - Shomer

Természetes “samponok” és tippek

A hajmosásnak van egy sokkal természetesebb és egészségesebb módja, mint amit bármelyik boltban vásárolt sampon nyújtani tud. Ez egy gyűjtemény az általam talált hajmosási módszerekből, és azok alkalmazásáról. Annak az oka, hogy valaki szeretné elhagyni a bolti samponokat és balzsamokat sokféle lehet. Remélem mindenki talál kedvére valót a módszerek közt, aki szeretne ezen az úton elindulni. Azonban azt tudni kell, hogy egy életnyi samponozás után a hajnak és a fejbőrnek idő kell az átállásra, ami 1 hónap és 2 év között bármennyi időt igénybe vehet. Ezt az időszakot sem kell azonban végig szenvedni. Az ideiglenesen gyakoribb hajmosás, a felfogott frizurák, vagy egy erősebbén tisztító módszer sokat segíthet, hogy hamarabb rájöjjön a bajunk, már nem kell annyi olajat termelnie, mint előtte.

Lúgos samponok:

Mivel a fejből pHja enyhén savas, ezek után a módszerek után mindenképpen kell egy savas öblítés!

  • Szódabikarbóna

Erre több variáció is van. Az egyik, hogy feloldasz annyi szódabikarbónát kb. 2,5-5 dl vízben, amennyitől olyan sikamlós érzetű lesz a víz, ez a víz keménységétől is függ. (Kb. 1-2 evőkanál fél liter vízhez) Ezzel csak a haj tövét kell megmosni. Ezt jó alaposan kiöblítjük vízzel, majd utána valamilyen savas öblítés kell, mert ez egy erősen lúgos oldat. Én az almaecetes öblítést ajánlom, nagyjából ugyanilyen arányokkal, de lehet citromlével vagy más ecetekkel is próbálkozni.

A másik variáció hogy a szódabikarbónát vízzel kikeverjük fogkrém állagúra, és azt masszírozzuk a fejünkre. Utána öblítés vízzel, majd ecetes oldattal is, aztán azt is kiöblítem alaposan vízzel.

Fontos, hogy a szódabikarbónát és a citromlevet, vagy ecetet ne keverjük közvetlenül össze! Mivel semlegesítik egymást, ezután 3 forgatókönyv jöhet létre. Vagy teljesen semlegesítik egymást, és csak vízzel mosunk hajat, vagy lúgos marad a szódabikarbónától, amit ha utána nem semlegesítünk nem tesz jót a fejbőrnek, vagy savas marad az ecettől, ami még a legjobb verzió, mert csak savas hajmosás létezik, de akkor minek pazaroljuk a szódabikarbónát..

A másik, amit meg kell említeni, hogy a lúgos-savas hirtelen váltást nem mindenki haja kedveli. Erősen tisztít a szódabikarbóna, így száríthatja a hajat, és mivel minden olajat lemos nem tud mellette a haj a teljesen természetes állapotába visszaállni. Van aki ettől függetlenül évekig használja minden gond nélkül, és van akinek rögtön látszik, hogy nem ez az ő módszere, kiszárította a haját.

  • Samponszappan

Habosítsd fel a szappant, majd mosd meg vele a hajad tövét. A végét ne, mert kiszáríthatja! Öblítsd ki, majd használj valamilyen savas öblítést. Tegyél kb fél liter vízhez 1 ek. (alma)ecetet vagy citromlevet, majd öblítsd át vele a hajad.

  • Agyag (fehér agyag, Marokkói vörösagyag: Rhassoul vagy Ghassoul néven ismert)

3 ek. fehér agyag port keverj össze 4 ek. vízzel, és vidd fel a haj teljes hosszára. Masszírozd bele a tövébe, majd hagyd állni a hajadon. 5 perc után alaposan mosd ki, majd ez után is használj valamilyen savas öblítést.

Ph semleges módok:

  • Rozsliszt, zabliszt, csicseriborsó liszt

Végy 2 ek. roszlisztet (hajhossz függő..) és adj hozzá ugyanannyi vizet, keverd ki csomómentesre, és nagyjából sampon állagúra. Tegyük a hajtövünkre és maszírozzuk jól át vele a hajat. Ebből mehet nyugodtan a végére is, mert nem szárítja a hajat, szépen ápol. (Elvileg ebben is Pro-V formula van ) És a liszt inkább finomliszt legyen, a teljes kiőrlésű beleragadhat a hajba, de van aki azt használ. (Ha így történt, száradás után egyszerűen keféld ki.) Ha valakinek szárítja a haját, tehet hozzá egy kis almaecetet, citromlevet, vagy mézet. Búzaliszt a sikér tartalma miatt nem jó hajmosásra!

  • Méz

3 ek mézet keverj el 3 ek. vízzel. Nagyon folyós lesz, de csak így tudod felvinni a hajadra. Ezt is használhatod a haj teljes hosszán, a tövét és a fejbőrt jól masszírozd át, majd öblítsd ki.

A méz humektáns tehát nedves időben jól hidratál, viszont ha száraz a levegő, a hajszálból vonja el a nedvességet, így száríthatja.

  • Kávézacc

Egy kis vízben oldod a zaccot és jól bemaszírozod a haj tövébe és a fejbőrbe. Jó alaposan kiöblíted. (Figyelem! Nehezen lehet kiöblíteni, esetleg próbálkozzatok lavórral, vagy kádban.)

  • Lenmag

3 bögre vízhez adj 3 ek. lenmagot, és főzd fel. Alacsony lángon 5 percig főzd, ha gondolod, tegyél hozzá a hajtípusodnak megfelelő gyógynövényt, vagy 1 ek görögszéna magot. Szűrd le, és amit nem használsz fel, tárold a hűtőben. Vizezd be a hajad, és masszírozd a tövébe jó alaposan. Ha kész vagy, ebből is tehetsz a teljes haj hosszára. Hagyd állni 3-15 percig, majd öblítsd ki jó alaposan.

Nagyon magas az olaj tartalma! Nem igazán tisztít, inkább hidratálásra és waxként használják. Göndör hajhoz kifejezetten ajánlott.

  • Tojás

1 tojást verj fel, és vidd fel a hajadra, akár teljes hosszára. Hagyhatod állni is rajta fél órát. Mikor lemosod, jó alaposan masszírozd be a hajad tövébe, és alaposan öblítsd ki, hideg/ langyos vízzel (semmiképpen ne forróval, nehogy a fejedre főjön).

  • Mosódió

1 adag: pl. 4 mosódiót 2 dl vízzel pár percig forralni kell, amíg valamennyire elfő a habja és világos barnára színeződik. Ha kihűlt, fél vagy egy egész citrom levét hozzáadni, leszűrni. Koncentrátum: 2 dl langyos vízbe 22 db mosódiót kell áztatni egy éjszakán át. Sötétebb barna lesz a folyadék, ehhez egy citrom levét kell hozzáadni, leszűrni. Közel 3 dl lesz a végén, ez kb. 8 hajmosásra elég. Elég 30, max 40 ml, mert különben szárít. Jobb hatás érdekében minden hajmosáskor adjunk friss citromlét a kimért mennyiséghez.

  • Gesztenye

Egy kis lábosba tégy 7-8 darab összevágott gesztenyét, tehetsz hozzá pár friss csalánhajtást, egyéb gyógynövényt. Erre annyi vizet engedj, hogy bőven ellepje, és 10 percig hagyd lassan forrni, majd együtt hagyd kihűlni a főzetet, és mikor szobahőmérsékletű lett, szűrd le.Pár csepp orrodnak kedves illóolajat is tehetsz bele, illetve 2 csepp teafa olajat a tartósítás kedvéért. Ezzel már nincs is más dolog, mint samponszerűen használni.

  • Zabtej

Tegyél zabot egy tea tojásba és öntsd fel fél-3/4 bögre forró vízzel. Párszor keverd át, hagyd állni míg kihűl, vagy akár egész éjjel. Mikor használni akarod nyomkodd ki a zabból a maradék vizet. Öntsd a vizet a száraz hajtövedre, hagyd rajta míg zuhanyzol, kb. 5 percig, majd jó alaposan masszírozd át, és öblítsd ki. Ez egy nagyon enyhe tisztító, de szuperül hidratál. (Vagy használhatod a finom zablisztet ugyanúgy, mint ahogy a rozslisztnél lett írva. )

  • Hajmosó porok (shikakai, amla, jujube, tulsi)

A csomagoláson lévő utasítás szerint használjuk, vagy keverjünk pépet belőle, és azzal mossunk hajat.

Savas hajmosás:

Ez lehet citromlé, almaecet, sima háztartási, vagy más gyümölcs ecet, vízben elkeverve. Angolul ezt a módszert Acid Only (AO) módszernek nevezik. Kevésbé tisztít, így akkor javaslom, ha már a hajad beállt a samponmentes életre, és inkább ápolni szeretnéd, mint az olajat lemosni.

Csak víz módszer:

Minél melegebb vízben jól átmasszírozom a hajam, meg kicsit tincsenként is próbálom átmosni, ezt nem tudom rendesen leírni, mindegy, ahogy jónak érzitek, csak a lényeg a jó meleg víz, mikor kész vagytok akkor meg olyan hideggel mossátok át, ami a csapból jön, ez lezárja a kutikulákat, így kevésbé roncsolódik utána a haj. (Minden hajmosási módszer után jó lehet egy kis hideg vizes öblítés, ha nem túl érzékeny a fejbőröd.)

Ezt a módszert akkor ajánlom, ha a hajatok már remekül elvan bármilyen no poo módszerrel. Ha rossz, waxos eredényt kaptok, mossatok utána hajat rozsliszttel, vagy tojással, az le szokta hozni, de egy alapos hajkefélés is segít. Később újra ki lehet próbálni. Sokat segít még, ha természetes sörtéjű kefével eloszlatjátok a haj saját olajait. Angolul ezt a módszert Water Only (WO) módszernek nevezik. A kemény víz nehezítheti a jó eredmény elérését, így ha csapvízzel nem működött, meg lehet próbálni esővízzel, vagy desztillált vízzel is, ettől általában szép puha lesz a haj, ha van lehetőségetek jól megázni, én nagyon ajánlom

(Persze ne fázzatok meg azért.)

Ápolós-tisztítós mixem

1 ek. zabliszt+1 ek. méz + 1 ek. szódabikarbóna + 3 ek. víz.

Kikevered csomó mentesre, bevizezed a hajad és átmasszírozod vele a fejbőrt, haj tövét. Ezt én a teljes hajhosszon is el szoktam oszlatni, de ha száraz a hajad vége, vagy ne kend rá, vagy hagyd ki a szódát, és akkor szuperül ápol. Míg zuhanyzom rajta hagyom, jó alaposan kiöblítem, majd almaecetes öblítést használok (ha nincs benne szódabikarbóna kihagyható, de ha tettél bele nem!).

És ezeket lehet igazából keverni, ahogy jónak látjátok. 3 fontos dolog van, a savat a lúggal ne keverjétek, lúgos sampon után használjatok savas öblítést, és a tojást ne forró vízzel öblítsétek ki!

+1 Sebum Only=Öntisztulás

Nem szeretem a magyar elnevezést, mert ebben a formában nem létezik öntisztulás. Ha elesel, és sáros lesz a hajad, valaminek történni kell, hogy az kijöjjön. (Értitek a lényeget remélem, bocs a rossz példáért... ) Az angol sebum only (SO) arra utal, hogy csak a haj saját olaját használjuk az ápolásra. A tisztítás rész pedig igazából a fejbőr masszírozásával, és a természetes sörtéjű kefe használatával történik. Nagy segítség ennél a módszernél az úgynevezett “scritch and preen”, ami a fejbőr átmasszrozásából, és az ujjak végighúzásából áll, a haj teljes hosszán. Ezt és a vaddisznósörtés kefélést este végezzétek, mert frissen még olajosabbnak és lelapultabbnak fog hatni a hajatok, de ez reggelre jobb lesz, mert a hajatok fel tudja szívni az olajat. (Épp mint amikor olajos pakolást használsz, csak itt pont olyan mennyiséget kap, amire szüksége is van. )

Ezt a módszert is azoknak ajánlom, akik no poo módszerrel már jól el vannak és 1-2 hétre ki is tudták tolni a hajmosások idejét. Őszintén szólva meg lehet próbálni a sampon elhagyása után is közvetlenül, de ez szerintem felesleges kínlódást és rossz érzetet kelt, és a sikerélmény elmaradását. Persze vannak szerencsésebbek, akiknek ez sem okoz gondot (úgy értem hamar átáll a hajuk és nem szenvednek).

Illóolajak

Csak 100% tisztaságút vegyetek! Tehetitek az ecetes öblítő vízhez is, vagy a „samponotokhoz” is.

  • Hajhullás ellen, hajerősítésre, a növekedés serkentésére: rozmaring, zsálya, cédrus, boróka, kamilla.

  • Korpásodás ellen: teacserje, rozmaring, eukaliptusz.

  • Zsíros hajra: ciprus, levendula, bergemott, zsálya, cédrus, citrom, boróka.

  • Száraz, töredezett hajra: eukaliptusz, szantál, rozmaring, rózsafa.

  • Sötét hajszín élénkítésére: rozmaring, cédrus.

  • Világos hajszín élénkítésére: kamilla, citrom.

Tippek:

  • Vizesen ne fésüld ki a hajad! Én is azt hittem, sose bogozom ki, ha úgy szárad meg, és lám, mégis…

  • Ne használj sütővasat, hajszárítót. Persze van, hogy kell, mert mielőtt kimész meg kell szárítani, vagy egy alkalomra sütővasat használ az ember, de amennyire lehet szorítsuk vissza, vagy hagyjuk el teljesen.

  • Ne használj vegyi hajfestékeket. (Ha mindenképp festeni akarsz, próbáld ki a hennát, cassiát. Ne előre bekeverteket használj, mert azokban általában csak mutatóban van henna…Világosítani (több árnyalatot) sajnos természetesen nem lehet. )

  • Ne használj törülközőt (a hajadon :D ). Túl durva, főleg ha töredezett a hajad, nem tesz jót. Helyette szuper egy kiszanált régi póló, vagy én a gyerekeknek vettem anno a müllerben a baba részlegen valami flannel pelenkát, kendőt, azt örököltem meg.

  • Igyál sokat, étkezz egészségesen. Ha nem egészséges a test, a hajad se lesz az, bármit teszel vele.

  • Masszíroz a fejbőrödet minden nap. A jobb vérkeringés a fejbőrben segít, hogy gyorsabban nőjön a hajad.

  • Váltogasd nyugodtan a mosási módszereket, hetente, 2 hetente. Minél többféle dologgal ápolod, annál több jót tud magához venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfonat.blog.hu/api/trackback/id/tr6116748990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása